27.11.14

Sinyal Jeneratörü Nedir




SİNYAL JENERATÖRÜ NEDİR , NASIL ÇALIŞIR ve KULLANIM ALANLARI

Sinyal jeneratörü laboratuar uygulamalarında sinyal kaynağı olarak kullanılmaktadır. 
Genellikle alıcıların testinde, amplifikatörlerin testinde ve bu cihazların onarımında, Sinyal kaynağı olarak ve Dalga detektörü, radyo frekans köprüleri gibi yerlerde kullanılır. 




1. Sinyal jeneratörlerini,
Frekanslarına göre; (Alçak frekans, radyo frekans vb.)
Fonksiyonlarına göre (Sweep, continuous wawe vb.)

sınıflandırır. 
2. Sinyal jeneratörlerinde kullanılan fonksiyon tuşlarının görevlerini bilir. 
3. İstenilen özellikteki bir sinyale göre jeneratörü ayarlayarak bu sinyali alır. 
4. Alınan sinyalleri osilaskopta gözler.
5. Özel amaçlı sinyal jeneratörleri (pattern jeneratörü, pals jeneratörü vb.)


Sinyal Jeneratörünüm Yapısı ve Çalışma Prensibi: 

Tipik sinyal jeneratörü beş bölümden meydana gelmektedir: 
1- Osilatör Katı 
2- Birleştirilmiş Modüleli Sinyal Katı 
3- Zayıflatma Katı 
4- Sabitlenmiş ve Güç Seviye Katı 
5- Çıkış Terminalleri ve Zayıflatma Katı 


Üç çeşit modülasyon vardır; kare dalga, sinüs dalga ve üçgen dalga palsleridir. Kare dalga modülasyonu yerine mikrodalga sinyal jeneratörlerinde kullanılır. Zayıflatıcı çıkışındaki, genlik modülasyonudur. Bu katın çıkışında kazancı arttırılmış modüleli sinyal elde edilir.

Osilatör devresinin yükseltici devresi, iki bölümlü diferansiyel yükseltecinden ve bir DC yükseltici devresi kullanan çıkış bölümünden oluşur. İlk bölüm FET’li yüksek giriş empedans devresi, diğer bölüm ise geniş bandlı yüksek frekansı sağlayan PNP transistörlü yükseltici tip devredir.



Osilatörden gelen sinyaller şekillendirilerek gerekli yükselme ve düşme karakteristiği sağlanır. Çıkış zayıflatıcı devre 0 dB’den itibaren 10 dB’lik adımlarla zayıflatma işlemi yapar. Güç kaynağı devresi AC 110 V / 220 V ile beslenmiştir. 

Sinyal Jeneratörünün Kullanılması:
Sinyal Jeneratöründeki tuşlar ve fonksiyonları: 

1. Frekans Displayi: 8 dijitli bir likit kristal ekrandır. Frekans değerlerinin azalıp artmasını gösterir. Maksimum Megahertz’e kadar gösterebilir. Aynı zamanda cihazın açık olup olmadığını hata vererek gösterir. Tuşların test edilmesinde de bu ekrandan yaralanılır. 

2. Genlik Displayi: 3 ½ dijitli likit kristal ekrandır. RF çıkış seviyesini veya genlik değişmelerini göstermektedir. Ardışık sayıcıların akım displayi olarak kullanılır. Tuşların test işleminde kullanılır. Dedekte edilmiş ters gücü gösterir. 

3. RF Çıkış Soketi: N kanallı soket AC çıkış sağlamaktadır. Çıkış empedansı 50 ’dur. Çıkış frekans aralığı 100 KHz – 990 MHz’dir. Çıkış zayıflaması +13 dB’den –127 dB’ye kadardır. 



4. RF OFF / ON Anahtarı: İki pozisyonlu bu anahtar RF sinyalinin çıkışını kontrol eder. On konumunda RF sinyali çıkışa iletilir. OFF konumunda ise RF sinyalinin çıkışını keser. 

5. Bilgi Giriş Tuşları: Frekans, genlik değerlerinin seçildiği tuş takımlarıdır (Örnek: 1KHz, 10 KHz,.....) 

6. Değer Arttırma Anahtarı: Frekans ve genlik arttırmamızı sağlayan kalibrasyon tuşlarıdır. 


7. Modülasyon Tuşları: İstediğimiz modülasyonu seçmemizi sağlar: kare, sinüsoidal veya üçgen modülasyon. Ayrıca LEVEL, WIDE gibi tuşlar istediğimiz sinyali elde etmemizi sağlayan hassas ayarları yapabiliriz. 

8. Modülasyon Giriş/Çıkış Soketi: BNC soketi harici modülasyon sinyali (1 Vpk) veya DC seviye (1 VDC). İç modülasyon sinyali dahili ses osilatör katından üretilmektedir. 400 Hz veya 1 KHz modülasyon sinyali üretir. Çıkış empedansı 600 ’dur. 


Sinyal Jeneratöründe Taşıyıcı Fonksiyon Seçimi: 

Bunun için fonksiyon, bilgi ve birim bölümlerindeki tuşların kullanılması gerekir. Taşıyıcı frekans tuşuna basılarak fonksiyon seçimi yapılır. 
Daha sonra istediğimiz modülasyon değerine sahip tuş kullanılarak taşıyıcı frekansının değeri girilir. Taşıyıcı frekansın genliği ise LEVEL ve WIDE tuşlarıyla ayarlanır.

Kaynak:
http://www.yaprak-forum.com/

ETİKETLER : SİNYAL JENERATÖRÜ – DEDEKTÖR – PATTERN JENERATÖR – PALS JENERATÖR – OSİLASKOP – ALÇAK FREKANS  - RADYO FREKANSI – KARE DALGA – SİNÜS DALGA – ÜÇGEN DALGA -  MODÜLASYON – TRANSİSTÖR – KALİBRASYON 

BENZER KONULAR :
10 Hz. ile 180 KHz. arası kare dalga sinyal üreten jeneratör
Elektronik ve Tarihçesi
Endüktif Bobinler ve Çalışma Esasları
Basit fakat kullanımı çok kolay olan AMPLİFİKATÖR Şemaları
3 D PRİNTER Cihazlarının dış dünya pazar fiatları
GSM (Cep) Telefonlarının dış dünya pazarında fiatları



Share
Bizi Takip Edin

1 yorum: